czwartek, 26 czerwca 2014

Dlaczego ekologiczne produkty są drogie?

Produkty ekologiczne są wolne od skażenia pestycydami, co ma ogromny wpływ na ich cenę. Użycie środków ochrony roślin wpływa znacząco na ilość i jakość plonów. Ogranicza się w ten sposób straty, do jakich mogłoby dojść na skutek chorób i szkodników pustoszących uprawy oraz stymuluje jakość i ilość zbiorów. Powstałe w następstwie tego owoce i warzywa, są sprzedawane po niskich kosztach, co przekłada się również na późniejszą cenę produktów z nich wytworzonych.
Rolnictwo ekologiczne podlega skrupulatnej kontroli i ocenie, jest to proces wymagający sporych nakładów czasu i środków. Każdy producent żywności ekologicznej musi przestrzegać ścisłych norm, począwszy od produkcji, przygotowania, a na dystrybucji skończywszy. Funkcjonowanie systemu kontroli i certyfikacji w rolnictwie ekologicznym jest podstawowym gwarantem tego, że środki spożywcze znajdujące się na rynku i oznaczone jako ekologiczne – wyprodukowane zostały zgodnie z obowiązującymi przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego,  są wolne od zanieczyszczeń i pestycydów.

Wiele osób jednak nie stać by kupować ekologiczną żywność, kierują się ceną. Ja polecam robić zakupy na bazarach, na których sprzedają często rolnicy tradycyjnie uprawiający warzywa i owoce. Możemy się z nimi targować, dotykać i próbować. Ważne jest też by kupować produkty rosnące w danym sezonie. Mamy w tedy pewność, że nie są sprowadzane z zagranicy pryskane chemikaliami które zatrzymują wodę w roślinach i zapobiegają ich psuciu. Na bazarach można dostać sprawdzone regionalne wyroby np.: miód, dżem, marynaty, sery i wędliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz