Babka drożdżowa z czekoladą i pomarańczami
• 20 g świeżych drożdży;
• 1/4 szklanki kremówki (30%);
• 1 1/2 szklanki mąki pszennej;
• 5 żółtek;
• 1/2 szklanki cukru pudru;
• 75 g masła, roztopionego (wystudzonego);
• 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii;
• 80 g migdałów w płatkach (należy zostawić ok. 20 g. do posypania babki);
• 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej (należy zostawić ok. 20 g. do posypania babki);
• 100 g. gorzkiej 90% czekolady
Polewa:
• 200 g białej czekolady (ja użyłam specjalnej do kuwertury);
• 1/2 szklanki kremówki 30%;
• 1 łyżka ekstraktu pomarańczowego;
Przygotuj zaczyn. Pokruszone drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru pudru, dodaj mleko (letnie) oraz 1 łyżkę mąki - całość wymieszaj, nakryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na ok 20 min. do wyrośnięcia.
Zagotuj, na małym gazie śmietankę i wymieszaj ją z przesianą mąką. Ubij żółtka z cukrem pudrem na bardzo puszysta pianę (do momentu aż otrzymasz taki biały kogel-mogel). Do mąki i śmietanki dodaj żółtka oraz wyrośnięty wcześniej zaczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiaj przez około 15 min. (ręcznie lub mikserem z odpowiednim mieszadłem). Dodaj bakalie, ekstrakt waniliowy oraz pokruszoną na małe kawałeczki gorzką czekoladę i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, przełóż do formy, ponownie nakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na kolejne 30 min. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego babkę, piecz około 25-35 minut. Po upieczeniu zostaw babkę do całkowitego wystudzenia w formie (do momentu aż kawałki czekolady ponownie stężeją).
W kąpieli wodnej stop białą czekoladę ze śmietanką, dodaj ekstrakt pomarańczowy. Rozprowadź polewę w miarę równomiernie na babce, posyp ją płatkami migdałów oraz kandyzowaną skórka pomarańczową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz