Lista składników
Sposób przygotowania
Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj. Kasie rozpuść w ciepłym mleku, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko. Wszystko wymieszaj, a następnie około 5 minut wyrabiaj mieszadłami miksera. Gdy masa stanie się gładka odstaw na 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłóż na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć. Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawaj szklanką kółeczka i przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Orzechy umyj, wytrzyj, a następnie zamocz w oleju i obtocz w mące. Orzeszki układaj na krążkach z ciasta, lekko je dociskając. Jajko rozkłóć, posmaruj min powierzchnię pączków i posyp cukrem. Pączki włóż do letniego piekarnika nastawionego na 170 st.C. Piecz ok. 25 minut aż staną się rumiane. Po wyjęciu z pieca, z pączków usuń orzeszki a w ich miejsce włóż po łyżeczce konfitur.
Polecam podawać z gorącą czekoladą!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz